Veertien jaar geleden hoefde het Openbaar Ministerie de fiscus nog niet in te lichten over schikkingen met criminelen. 

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verdedigt in een Kamerbrief het optreden van zijn staatssecretaris Fred Teeven, die in 2000 als officier van justitie een omstreden deal sloot met crimineel Cees H.

Volgens Opstelten is er gehandeld binnen de toen geldende wet- en regelgeving. Pas later werd het beleid rond schikkingen met criminelen aangescherpt. De schikking werd toen niet voorgelegd aan de minister, wat in de huidige tijd wel zou hebben gemoeten, geeft Opstelten toe.

Hij wijst er verder op dat er toen voor het Openbaar Ministerie geen verplichting bestond om de Belastingdienst actief te informeren over schikkingen.

Deal tussen OM en Cees H.

De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven sloot  in 2000 als officier van justitie een deal  met drugshandelaar Cees H.

Het programma Nieuwsuur wist de hand te leggen op de overeenkomst. In het stuk werd onder meer afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden ingelicht.

Cees H. was in de jaren 80 en 90 een van de naaste medewerkers van Johan V., alias de Hakkelaar. H. werd voor zijn aandeel in diens internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.

Geheimhouding

H. moest volgens de deal 750.000 gulden aan de Staat betalen. Uit de rest van de deal blijkt dat justitie tussen de 5 en 6 miljoen via een eigen rekening en vervolgens via die van een vriend van H. overmaakt aan H. Hij had dat geld op bankrekeningen in Luxemburg geparkeerd. Op die rekeningen had het Openbaar Ministerie beslag laten leggen.

In deze deal wordt strikte geheimhouding afgesproken, ook ten aanzien van de Belastingdienst. Met de deal was H. van zijn ontnemingszaak af. De top van het Openbaar Ministerie is pas ruim na ondertekening van het contract over de afspraken ingelicht.

De clausule over het ontwetend laten van de Belastingdienst had nooit opgenomen mogen worden, oordeelde emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer in Nieuwsuur. "Bizar" en "in strijd met alle regels van de rechtsstaat."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl